Fear Factor

fear_factorO emisiune pe care o mai văzusem cu ceva timp în urmă(cea de la americani), dar care a avut un enorm succes şi în alte ţări.

În Statele Unite ale Americii a avut probabil cel mai mare succes, dar asiaticii s-au conformat şi ei acestei provocări şi tre’ să recunosc că le-au ieşit destul de bine. Japonezii se pare că au avut cel mai mare succes cu o astfel de emisiune. Şi în Filipine s-a dovedit a fi floare la ureche una din probele concursului, care era una dintre cele mai grele în toate ţările care au acceptat provocarea acestui show. Turcia s-a impus şi ea prin curajul cu care oamenii au acceptat să facă faţă probelor concursului.

La concurs participă în primă fază şase concurenţi care se bat pentru premiul cel mare de 50.000 de $ sau 50.000 de Euro. Cel care are timpul cel mai slab sau renunţă la probă din cauza fricii este eliminat. Finala se dispută între ultimii trei. Concursul are trei probe: 1. proba fizică 2.proba psihică 3. proba fizică este combinată cu cea psihică.

În general proba fizică se desfăşoară fie la o anumită înălţime unde fiecare are de parcurs un traseu sau ceva de genul, fie sub apă să iasă dintr-o zonă închisă sau să găsească anumite indicii, chei, etc.

Proba psihică este de departe cea mai aşteptată probă şi asta deoarece de obicei această probă constă în a mânca dintre cele mai neobişnuite chestii, care de obicei sunt dintre cele mai scârboase posibile.

Ultima probă cea combinativă de obicei te pune să îţi învingi frica prin a face un efort fizic care să depindă totuşi de starea ta psihică, adică să urmezi un traseu înconjurat fiind de şobolani, şopârle, şerpi, etc.

Acest concurs a avut diverse forme: fie cei şase participă fiecare individual, fie se fac echipe de câte doi, fie cei doi sunt soţ şi soţie, fie cei doi sunt fraţi gemeni, fie cei doi sunt câte două mari vedete în ţara lor, etc. Mai târziu a apărut şi fear factor junior unde copii au putut să îşi învingă frica pe baza unor probe greu acceptate şi de oameni în vârstă.

De obicei la proba fizică se descurcă majoritatea celor care au o condiţie fizică bună. La proba psihică însă nu fac faţă chiar toţi şi asta pentru că trebuie să mănânci chestii precum: gândaci vii, păianjeni vii, râme vii, viermi vii, etc. Într-una din emisiuni la proba psihică fie trebuia să mănânci excremente de bivol de exemplu, fie trebuia să mănânci testicule de bizon sau penis de cerb de exemplu.

Deşi premiul nu e unul extraordinar, în fiecare ţară care a ales să încerce acest show s-a demonstrat că lumea e dornică de a-şi învinge frica sub orice formă, chiar dacă unele probe sunt duse la extrem.

Pentru unii au apărut frica de ceva ce ei nu ştiau că au frică, iar alţii şi-au învins frica faţă de anumite chestii prin participarea la acest show.

Majoritatea au recunoscut că au scăpat de anumite fobii pe care le aveau: claustrofobia, agorafobia, chiar şi tafefobia, hidrofobia, arachnefobia, entomofobia, herpetofobia, musofobia, etc. Acestea sunt cele mai cunocute după cum arată statistica realizată pe baza celor care au concurat la acest show.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s