Campionatul mondial de dezbateri

Image0615-0036(Tvr 1)[4]Deşi într-o perioadă parcă nu mai era aşa de inspirat în alegerea invitaţilor, realizatorul emisiunii “Garantat 100%” revine cu emisiuni din ce în ce mai bune, iar dovada cea mai clară este chiar emisiunea din această duminică în care a fos invitat campionul mondial de dezbateri desfăşurat în ianuarie la Cork în Irlanda. Mult succes emisiunii şi să o ţină tot aşa pentru că realizatorul ei Cătălin Ştefănescu(în imagine) merită acest lucru.

Image0615-0037(Tvr 1)Dan Cristea (în imagine)alături de Nicoleta Lupea, ambii la Universitatea “Babes Bolyai”din Cluj, fac echipă împreună de ceva timp, iar în Irlanda au demonstrat că sunt cei mai buni, chiar dacă scorul din finală a fost unul strâns 5-4. El este avocat, iar ea este plecată acum cu o bursă în S.U.A ca şi studentă la facultatea de drept. După ce în iunie au câştigat campionatul european din Estonia, iar în noiembrie au câştigat turneul de dezbateri de la Oxford, au reuşit şi această performanţă(peste o mie de concurenţi din 46 de ţări) întrând în istorie, deoarece nimeni nu a mai reuşit acest lucru până acum.

A fost plăcut să aflu şi eu care sunt regulile unei dezbateri pentru a fi câştigată deşi nu este o reţetă sigură.

În primul rând nu trebuie să vorbeşti mult ca să şi câştigi, ci trebuie să fii practic şi să ai cunoştinţe care să fie dintre cele mai actuale şi cât mai exacte.

Trebuie să fii la zi cu ştirile la nivel mondial şi să îţi pregăteşti bine introducerea şi încheierea. Dezbaterea în sine ţine mai mult de spontaneitatea ta şi implicit cunoaşterea adversarului.

După cum ne spune chiar Dan Cristea o dezbatere se poate castiga doar cu o privire şi trei cuvinte dacă ştii când trebuie spuse. Cel mai mare avantaj pe care îl poţi avea în cadrul unei dezbateri e să ştii când să taci.

Chiar în semifinalele campionatului mondial au câştigat o dezbatere doar cu introducerea, fără a se mai folosi de dezbaterea propriu-zisă.

Sunt mai multe runde, iar tema îţi este dată cu 15 minute înaitea inceperii dezbaterii. Ai 7 minute la dispoziţie în care trebuie să convingi un juriu de 11 persoane, sau chiar mai puţin, dar un număr impar oricum.

În finala de la Cork de exemplu au fost 4 echipe, adică 8 concurenţi, din care două echipe reprezentau pe cei la putere, iar celelalte două reprezentau opoziţia. O luptă era între putere şi opoziţe după care se schimbau opoziţie cu opoziţie şi putere cu putere. Juriul a fost convins greu, iar verdictu l-au dat abia în două ore.

Tema din finală a fost: cote obligatorii pentru numărul de jucători nativi care pot juca într-o ligă naţională de fotbal, iar dezbaterea s-a redus la protecţionism versus liberalism.

Alte teme : interzicerea sondajelor politice, independenţa Abhaziei, un impozit pe venit mai redus pentru femei, etc. Cam acestea au fost temele la un astfel de campionat mondial. La campionatul european una din teme a fost “împuşcarea papei Benedict”.După cum spune marele câştigător, în general, sunt teme morale, politice.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s