Soprana

cotrubaspearlsPe 9 iunie soprana Ileana Cotrubaş a împlinit 70 de ani. O carieră de 30 de ani, între 1960 şi 1990, care a fost apreciată la scenă deschisă la cele mai importante opere din Europa.

Cum se întâmplă de obicei pe la noi mai toate talentele noastre sunt mai apreciate în afară decât la noi în ţară.

Probabil vom auzi ceva fugitiv despre ea abia atunci când va pleca dintre noi că de obicei aşa se întâmplă.

În 1965 câştigă primul ei mare premiu la operă, lied şi oratoriu. Apoi în 1966 câştigă un premiu la Munchen, premiu care o va duce la prima sa apariţie la opera de stat din Viena. Anii ce au urmat i-au adus recunoaşterea în mai toată Europa: opera de stat din Hamburg, Berlin, Frankfurt, Torino, etc.

În 1975, conjuctural, ajungând să înlocuiască o altă soprană, are un enorm succes la Scala din Milano, iar doi ani mai târziu este aplaudată minute în şir la Metropolitan Opera din New York alături de Jose Carreras. Americanii se înclină în faţa ei chiar cu doi ani mai devreme când îşi face debutul la Lyric Opera of Chicago.

La Bucureşti apare prima dată încă din 1964 cu un rol din Pelleas et Melisande de Debusy. Se face cunoscută cu roluri importante precum cele din Rigoletto, Răpirea din Serai, Nunta lui Figaro, Traviata, Boema, Cavalerul Rozelor, etc.

A mai interpretat roluri din Cavalli, Ceaikovski, Don Giovanni, Puccini, Verdi, Mozart, Bizet.

E dureros să afli de astfel de oameni doar prin intermediul unei rubrici de pe la Tvr Cultural care prezenta oameni născuţi într-o anumită dată.

Întâmplarea a făcut să prind această emisiune pe data de 9 iunie, iar dacă urmăream emisiunea pe 10 iunie, de exemplu, poate aflam de vreun fizian faimos de pe la noi, să zicem, şi tot aşa. E TRIST!!!!

Astfel de oameni nu au voie să apară la televizor tocmai pentru că acolo sunt invitate tot felul de caricaturi ale vremurilor noastre, iar în presa scrisă nici atât, pentru că nu e vorba de nici un scandal sau de ceva asemănător, dar interesant.

Nu pot decât să mă bucur să aflu despre astfel de români care, trebuie să recunosc, parcă îţi mai ridică moralul în aceste vremuri în care parcă îţi vine să fugi cu patriotismul tău cu tot.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s