Tinereţe versus bătrâneţe

De când eram mic m-am întrebat tot timpul ce poate fi oare mai penibil: “să fii tânăr şi fără griji sau să ajungi bătrân şi să nu te poţi ridica la nivelul bătrâneţii.

Şi acum mă uit la unii bătrânei pe stradă şi parcă nu mi-aş dori să ajung acolo. Parcă sunt un pic rătăciţi în tot ceea ce li se întâmplă şi nu vezi nici o urmă de tinereţe în toată bătrâneţea lor.

Totul e bătrân, dar lipsit de bătrâneţe. Parcă toţi bătrâneii noştri ar semăna cu bătrânul lui Marquez care la 90 de ani dorea o ultimă virgină de 14 ani pentru a simţi din nou tinereţea.

Nu prea se mai aplică la noi acea vorbă care spunea că dacă nu ai un bătrân pe lângă tine ar fi bine să-ţi cumperi unul. Nici bătrânii nu mai sunt la fel, dar parcă nici poveştile nu mai sunt atât de autentice.

Până şi bătrâneii noştri sunt mai comerciali, mai plastici, mai fără bătrâneţe, mai fără…de toate, parcă.

În orice discuţie de azi, între tine şi un bătrân, fie eşti arbitrat de o sticlă cu tărie, fie nu eşti credibil şi astfel primeşti varianta cenzurată a poveştii sau mai grav primeşti varianta scurtă a acesteia.

Orice om al străzii îţi poate oferi o poveste autentică tocmai pentru că astăzi acele poveşti nu mai au la ce se raporta.Sunt pur şi simplu nişte năluci ale timpurilor noastre.

Şi cei care sunt mai în vărstă parcă vor să pară mai bătrâni decât sunt, dar nici unul nu face dovada bătrâneţii, ci mai degrabă a îmbătrânirii.

Povestea devine o banală înşiruire de evenimente care are fie o doză de tragism, fie o doză de comedie (sinistră şi aia de altfel).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s