Nimeni nu este mai presus de lege !!!

Cam toată lumea a început să observe clar că tot circul din România se datorează incapacităţii de a construi un adevărat sistem la nivel legislativ.

Legea suferă iar de pe urma ei şi noi. Am încercat să aducem specialişti din Germania, Elveţia, Belgia, Olanda, Franţa, etc. să ne explice cum putem face să avem şi noi o lege sănătoasă.

Chiar şi aşa când vine vorba să aplicăm o lege ne raportăm la modelul american şi uităm finalitatea actului legislativ.

Unele legi sunt ciudate pentru noi şi e normal să fie aşa. Altele însă nu ar trebui să fie deloc dubioase, ci dimpotrivă au un rol constructiv şi chiar ar fi benefice .

Nu poţi pune în aplicare, de exemplu, o lege din Illinois care spune cam aşa: ” persoanele care nu au cel puţin o bancnotă de 1 $ la ele atunci când ies în oraş, pot fi arestate pentru bagabondaj “. Păi în cazul ăsta cam toată zona Moldovei ar sta la răcoare şi nu numai această zonă.

Unele sunt deplasate, chiar haioase, dar altele sunt chiar necesare, la noi în ţară.

În Franţa de exemplu, între orele 8 dimineaţa şi 8 seara, radiourile au voie să emită doar muzică scrisă de compozitori francezi. Poate nu e indicat să mergem chiar atât de departe, dar poate ar fi bine şi la noi ca măcar în timpul zilei să fie interzise manelele în spaţiile publice, asta ca să nu fiu obligat să ascult toate obscenităţile atunci când mă duc să-mi plătesc facturile, sau când plec sau vin de la serviciu.

În alte ţări, printre care şi Germania, este interzis să scuipi în spaţiile publice. Cred că o astfel de lege ar trebui impusă şi la noi.

În Singapore poţi primi o amendă usturătoare dacă nu tragi apa la toaletă, iar majoritatea barurilor, pentru a evita asemea conflicte,au pus un sistem care blochează uşa de la intrare până când nu tragi apa la WC. Mi se pare normal.

Tot în Singapore poţi primi o amendă de 6250 $ sau un an la închisoare, dacă eşti prins “rumegând” gumă de mestecat în public.

Noi suntem încă la nivelul în care învăţăm să aruncăm hârtia la coş.

În Illinois, puşcăriaşilor li s-a oferit posibilitatea să-şi facă operaţii estetice gratis. Devenind “alţi oameni” se speră că nu vor mai simţi nevoia să comită şi alte infracţiuni. Oricât ar fi de ciudată această lege pentru noi, ei îşi permit să încerce şi acest aspect, poate, poate or avea succes. Statistica arată că au avut succes şi cu această lege. Dar ei îşi permit şi astfel de legi.

Tot în Satele Unite, în anumite zone, le este interzis femeilor să apară nebărbierite în public. Chiar azi mi s-a întâmplat să beau un suc pe o terasă, cu nişte prieteni şi să fiu obligat să văd o chelneriţă care avea nişte smocuri de păr de invidiat în zona subraţului.

Noi în 1935 l-am interzis pe Mickey Mouse că era desenat aşa de urât şi că avea o dimensiune care speria copii. Finlandezii l-au interzis pe Donald Duck că nu avea pantaloni. E o diferenţă totuşi între cele două perspective.

În Washington, dacă un cetăţean se laudă în public că are părinţi bogaţi şi influenţi, persoana în cauză ajunge la închisoare. Cred că ar fi necesară o astfel de lege şi la noi.

În Marea Britanie între orele 10.00 şi 19.00 este interzis să plimbi vaca pe şosea. Nu văd de ce nu ar fi posibilă şi la noi o astfel de lege.

În Texas, Enciclopedia Britannica este interzisă pentru că în vastitatea ei de informaţii, este cuprinsă şi o reţetă de preparare a berii chiar la tine acasă. Ştiau ei de ce au interzis această enciclopedie. E clar că nu sunt orientaţi spre cultură. Deci…….

În Grecia sunt interzise jocurile electronice. Şi această lege nu se referă la PC, sau alte jocuri care pot fi utilizate acasa, ci se referă la acele jocuri amplasate în spaţii publice. La câte salarii şi pensii se duc şi la noi pe acele jocuri de poker, nu ar fi o idee rea.

În Marea Britanie ai voie o dată pe lună şi nu mai târziu de ora 21.00, fără a deranja vecinii, să-ţi baţi nevasta. Măcar atât am putea face şi noi pentru bărbaţii adevăraţi. Nu credeţi? Glumesc.

În Olanda impunerea serviciilor sociale se face ca la carte. Prostituatele sunt scutite într-o oarecare măsură de impozitul la stat dacă îşi fac un număr de ore pentru a presta oricând sunt chemate de cei care au un handicap locomotor. Statistica a demonstrat că prin această lege a scăzut foarte mult rata sinuciderilor.

În statul american Georgia jucăriile sexuale sunt interzise. Noi nu avem bani de aşa ceva şi nici nu ştim să le folosim. Cum să le interzicem?

În statul Cali din Columbia mama soacră trebuie să asiste la prima noapte de amor a fiicei sale sau a fiului său. Eiiiiiiiiiiii !!!!!!!!!! Nici chiar aşa !!!

În Oklahoma, orice persoană care se strâmbă în mod voit la un câine ajunge la închisoare sub învinuirea de agresiune asupra celui mai bun prieten al omului. Cu siguranţă că ei nu au problemele pe care le avem noi cu câinii comunitari.

În Danemarca legea permite deţinuţilor să evadeze din închisori. Chiar le urează succes. Doar că nu prea pot. Cam la ce nivel au ajuns unii dacă îşi permit să dea asemenea legi.

Asemenea legi pot fi haioase, simpatice, aberante, fără logică, dar fiecare are un loc al ei unde se aplică în mod regulat.

De aceea ar trebui şi noi să punem piciorul în prag o dată măcar. Ar trebui să ne asumăm responsabilitatea şi să vedem ce e mai bine pentru masă, pentru cei mai mulţi şi nu să dăm legi pentru unu, doi, trei băieţi deştepţi.

Unele dintre acele legi impun un anumit grad de civilizaţie acolo unde nu se poate altfel.

Chiar zilele trecute vedeam un reportaj făcut în Germania în care se arăta cum s-au făcut angajări în staţiile de metrou pentru ca să nu se mai permită aglomerarea metrourilor de către populaţie. Cu alte cuvinte stau câte doi băieţi la fiecare uşă a metroului şi când se face numărul de oameni opreşte pe altcineva a mai intra în metrou. Deci şi la ei se fac lucruri cu forţa, că doar nu s-au născut civilizaţi. Dar aşa ei merg mai departe. Noi însă ne uităm la ei şi mergem înapoi ca racul.

Trebuie să învăţăm să mai avem grijă şi de noi că pe viitor ne va refuza Europa, asta dacă nu ajungem la un grad atât de ridicat al prostiei, încât să fim nevoiţi să-i refuzăm noi primii.

Şi când zic de Europa nu mă refer la acel clişeu care să facă din noi nişte europeni model, ci mă refer la a lua lucrurile bune, benefice de la ei, fără a fi acuzaţi că le copiem sau că nu ştim să ne conducem singuri.

În jurul anului 2000 Germanii au zâmbit ironic la ideea olandezilor de a produce medici ingineri, care să se ocupe strict de combinaţia substanţelor ce duc la descoperirea de noi medicamente, sau alte evoluţii ale medicinei. În laboratoare bine organizate şi cu o finanţare injectată la timp s-au realizat multe. Drept urmare, germanii şi-au recunoscut greşeala atunci când Olanda a scos în 2005 prima generaţie de astfel de medici şi astfel au scos ei a doua generaţie de medici ingineri cu finanţări consistente din partea guvernului care nu a mai stat la discuţii şi a înţeles necesitatea unor centre de cercetare.Asta nu înseamnă că nemţii sunt atât de idioţi încât să urmeze alte modele, ci doar sunt practici şi văd de ce au nevoie, mobilizându-se rapid în astfel de situaţii.

În U.S.A după cum vedeam şi în filme tot ce are alcool nu trebuie expus, ci pus într-o pungă pentru a nu da un exemplu şi celorlalţi. Şi astfel doar cei cu posibilităţi financiare reduse sau fără vreo mare însemnătate în cadrul comunităţii îi vedem cu pungile la gură. Dacă eşti prins având alcool în maşină primeşti o amendă usturătoare, iar dacă nu ai bani locuri la răcoare sunt. La noi stai cu alcoolul între genunchi şi nu ţi se întâmplă nimic, dacă fiola poliţistului arată că nu ai probleme cu aerul expirat.

De aceea la unii viaţa e aşa de frumoasă pentru că au prea multe fapte de încălcat, iar autorităţile nu se supără, că doar bani la bugetul local trebuie.

În Statele Unite sau chiar în Europa a umbla cu pachetul de ţigări la tine cum se întâmplă la noi când ieşi la o terasă(pe orice masă vezi pachetul de ţigări, telefonul mobil, cheile de la maşină)înseamnă a fi o scursură a comunităţii, un necivilizat, unul care nu e capabil să-i înţeleagă pe cei din jurul său, şi nu poate respecta regulile unui joc destul de simplu impus de societate.

Olanda vrea să interzică fumatul în toate spaţiile închise, chiar dacă acolo poţi liniştit să fumezi marijuana sau cannabis. E destul de contestată legea atâta timp cât nu poţi controla exact acest lucru. Nu poţi şti dacă cel de lângă tine fumează tutun amestecat cu cannabis sau doar trage o tigară simplă. Olandezii însă în toată prostia lor vor să facă şi acest lucru. Se merge pe ideea că orice om simplu trebuie ajutat. Cei care consumă cannabis ştiu că aceasta provoacă dependenţă şi ştiu dinainte la ce riscuri se supun. De aceea probabil sunt aşa de radicali. Au votat şi eutanasia şi astfel cei simpli sunt ajutati, iar cel care işi face probleme singur, voluntar e ajutat să sfârşească cât mai demn posibil.

În timp ce unii caută soluţii la problemele existente alţii au probleme la probleme.

4 thoughts on “Nimeni nu este mai presus de lege !!!

 1. alexciotir May 19, 2009 / 4:08 pm

  Deleuze si-ar fi iesit din pepeni la multe chestii care se intampla astazi.Si nu numai el.
  Dar el provine din Franta si stim cam cat de multe au realizat si romanii nostri plecati in Franta.

 2. Bogdan S. May 19, 2009 / 3:09 pm

  “Nu am auzit pe nimeni din acele ţări să se plângă de regulile la care este supus.”

  Deleuze si-ar fi iesit din pepeni vazand legile de astazi in privinta fumatului :))

  Acum serios, nu se face aceasta critica a modelarii populatiei si in Surveiller et punir sau Capitalisme et schizophrenie?

  Si da, la noi cel putin, se cam impune.

 3. alexciotir May 19, 2009 / 1:28 pm

  ai dreptate. Dar eu faceam referire la tara noastra. Şi ştii şi tu mai bine decât mine că la cum se prezintă populaţia noastră care aproape toată pare de rând, cred că s-ar impune aşa ceva cu riscul ca o parte din ei (o mică parte) să poarte acel sac cu plumb cum îl numim noi. Alte ţări precum Olanda, Franţa, Germania presupun că aveau şi ei câţiva acolo care nu meritau să fie supuşi la astfel de reguli, dar pentru binele celorlalţi au făcut acest compromis. Nu am auzit pe nimeni din acele ţări să se plângă de regulile la care este supus. A făcut-o pentru ca ceilalţi semeni să înveţe şi ei să fie ca el.
  Sunt multe de discutat aici, dar sunt sigur că dacă am face un astfel de efort am avea în final o satisfacţie când am vedea că s-a schimbat ceva şi că nu mai daăm la tot pasul peste neciopliţi care nu ştiu cum să se comporte.

 4. Bogdan S. May 19, 2009 / 9:34 am

  As adauga si ca multe legi sunt un scuipat in fata celor care nu prea sunt simpli.

  Prin legi si prin pedepse, acei 20 de insi care sunt la putere intr-o tara pot modela populatia. Asta nu e rau pentru persoanele care ..nu trag apa la toaleta. Chiar e nevoie de asa ceva. Dar e o insulta pentru ceilalti, sa fie dirijati de ideile unor oameni, de multe ori inferiori lor, si privati de libertate in caz ca nu se supun. Pentru cei simpli este chiar un progres sa respecte legile, pentru ca astfel le creste nivelul, astfel trag apa la toaleta, dar ceilalti sunt fortati sa poarte un sac cu plumb in spate. Exact ca in comunism.

  Una dintre cele mai mari nedreptati pe care mi le pot imagina este ca valorile unei tari sa nu aiba putere politica, sa fie simpli cetateni, in timp ce niste oameni ..de birou, oameni de afaceri formeaza guvernul.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s