Filmul românesc

Bugetul Centrului Naţional al Cinematografiei pentru 20 de proiecte aprobate în 2008 a fost de 13 milioane de dolari.

Filmul românesc însă tot în rahat este. Talent avem. Banii însă lipsesc cu desăvârşire.

Citeam în revista “Forbes” că Sergiu Nicolaescu în 50 de ani de carieră, cu 54 de filme nu a reuşit să strângă decât în jur de 1,5 milioane de dolari, din care doar 250 de mii de dolari în cont.

Dintre cei mai tineri Cristian Mungiu a strâns până acum 630.000 de dolari.

Peste ocean însă, într-un singur an, Will Smith (2007-2008) a strâns peste 80 de milioane de dolari.

Pe bună dreptate Cristian Mungiu afirma că majoritatea celor care îl recunosc şi îl felicită sunt dintre cei care nu i-au văzut filmul. În România din cele 300 de cinematografe existente înainte de 1990 mai funcţionează doar 70. De aceea filmul lui Cristian Mungiu “4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” nu a strâns decât vreo 7000 de spectatori, adică 170.000 de dolari încasări.

Astfel regizorii noştri (Cristi Puiu, Nae Caranfil, Cristi Porumboiu) îşi vând creaţiile în străinătate(Franţa, Germania).

Filmul lui Cristi Porumboiu “Poliţist, adjectiv” a fost aplaudat la scenă deschisă la Cannes chiar astăzi (15 mai 2009).

Nici Sergiu Nicolaescu nu renunţă la cei 80 de ani şi ne uimeşte cu un nou film “Carol I” (în cinematografe din 9 mai 2009).

Şi la scurt metraje suntem aplaudaţi pe unde mergem prin regizori precum Cristian Nemescu, Igor Cobileanski, Cătălin Mitulescu, Ion Puican, etc.

Şi dacă Porumboiu e cel apreciat în aceste zile peste hotare atunci merită să-i dăm şi noi credit cu unul dintre cele mai cunoscute scurt metraje ale sale “Pe aripile vinului”:

3 thoughts on “Filmul românesc

 1. Bogdan S. May 18, 2009 / 11:08 am

  “Nici Sergiu Nicolaescu nu renunţă la cei 80 de ani şi ne uimeşte cu un nou film “Carol I” (în cinematografe din 9 mai 2009).”

  Heheh, da, e uimitor faptul ca a facut un nou film, nu insa si filmul.

  Intrebat ce parere are de tinerii din domeniu, maestrul raspunde: “Imi plac si tinerii regizori care sunt din ce in ce mai apreciati pe plan mondial, insa ii sfatuiesc sa nu uite trecutul cinematografic romanesc”. Adica sa nu-l uite pe el, ca la cate perle a produs el nu mai avea republica bani de altii. Hihi.

 2. alexciotir May 18, 2009 / 2:34 pm

  in nici un caz nu incercam sa il laud pe Nicolaescu. Cam ai dreptate. Ar trebui sa vorbim prea mult ca sa vedem daca a facut bine sau rau in cinematografie, Nicolaescu. Multe din filmele sale sunt pure inchipuri ale sale nerespectand faptul istoric sau alte realitati. Deja e criticat filmul sau “Carol I” si nu prea a incantat publicul. Dar in acest cadru al cinematografiei romanesti va fi amintit si la cei 80 de ani cu acest film. Unii au banii, iar altii au talent, dar nu au banii. Asta e.

 3. adidasi April 21, 2013 / 8:13 am

  ” este talent ” dar nu este totul…dar daca stau putin si ma gandesc talentele de azi le poti numara pe degete…greu sa se mai nasca ceva ca vechea generatie…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s