Vin turcii !

Urmărind blogul prietenului Adi chiar mă gândeam că în momentul în care Orhan Pamuk câştiga premiul Nobel pentru Literatură în 2006 nimeni nu auzise încă de el, iar acum observ că după ceva timp a devenit un mic Paulo Coelho (mai de-al nostru).

Chiar am observat că aproape orice moderator de televiziune cu pretenţii demostreză subtil ori de câte ori are ocazia, că l-a citit pe Pamuk şi că e fantastic. Mă îndoiesc că printre emisiunile lor au avut răbdare să citească “Mă numesc roşu“, sau poate a prins mai bine “Zăpada” de care vorbeşte prietenul Adi.

La Coelho parcă am înţeles de ce unii doreau să fie duşi  în această lume propusă de autor, dar la Pamuk încă mi-e greu să înţeleg.

Dacă mă gândesc la “Mă numesc Roşu” înseamnă că românul a început să aibă nervii de oţel şi astfel să înţeleagă mai bine literatura contemporană, pentru că prima jumătate a cărţii cam la asta te încearcă.Dacă mă gândesc la “Zăpada” prefer să-l citez pe “maestrul” Adi: “Multe personaje, acţiune concentrată (totul se întâmplă în trei zile), dialoguri lungi şi filozofice, o paletă largă de vibraţii ale sufletului turc”.

Sunt sigur că în scurt timp voi primi răspunsul şi în cazul lui Pamuk, un răspuns care mă va lămuri la fel de mult ca şi în cazul lui Coelho.

Cât de diferiţi sunt cei doi autori probabil îmi voi da seama urmărind cu stricteţe posturile noastre de televiziune.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s