Cititori de mâna a doua ?!

Observ că toţi mai mulţi români se îndreaptă către acele cărţi puse la pachet cu diferite ziare.

În oraşele mai slăbuţe economic, această ofertă are un real succes şi asta deoarece preţul bate orice raport microeconomic.

La 10-11 lei poţi adăuga încă o carte la biblioteca personală şi aşa prăfuită de veşnica tranziţie de la noi.

Din dorinţa de a te sustrage non-valorii promovate de Tv prin personaje precum Nikita, Naomi, Tarki, etc. decizi în final că aceste campanii de promovare a cărţii(a anumitor trusturi)  sunt ca o gură de oxigen pentru intelectualul din tine.

La preţul acesta se merită să le ai în bibliotecă şi pentru a înlocui acel spaţiu gol pe care se aşează praful, aproape obsedant de repede.

Unele vor fi citite din lipsă de ocupaţie între reclamele date între emisiunea ta favorită şi o nouă telenovelă începută cu o săptămână în urmă.

Altele vor fi răsfoite doar din dorinţa de a nu avea o impresie greşită despre tine şi anume că încă o dată în viaţa ta “colorată” ai dat banii pe ceva ce nu merita de fapt efortul tău.

Aşa cum cândva eram saturaţi de imaginea unei lumi extraordinare impuse de Coelho în rândul blondelor din România, tot aşa în viitorul apropiat vom fi asaltaţi de aceleaşi blonde la a ciuli urechea în faţa unor citate din nişte autori obscuri.

Chiar nu o să mă mir dacă pe viitor o “siliconată” mă va “educa” în a-l citi corect pe Cioran, Eliade, Noica, etc.

Sunt pentru orice campanie de acest fel, dar parcă îmi vine să mă retrag când văd efectele acestor campanii.Punct!

4 thoughts on “Cititori de mâna a doua ?!

 1. alexciotir April 14, 2009 / 8:54 pm

  Probabil mi-ai citit textul in zig-zag. Chiar in final subliniam ca e un demers foarte bun al acestor trusturi, dar atrageam atentia la consecinte. Cine cumpara aceste carti si ce impact vor avea aceste carti asupra unor oameni care nu au pus in viata lor carte in mana vom vedea peste ceva timp. Si nu era o glumita ci chiar se poate demonstra faptul ca foarte multe blonde au asemenea colectii in asa zisa biblioteca a lor. E vorba de trand si nu de cultura. Si eu mai cumpar carti de la aceste trusturi de ziare asa ca sunt in aceeasi categorie ca si tine. Nu trebuie sa fii revoltat. Doar am atras atentia asupra faptului ca acest demers e o lama cu doua taisuri.Pe cat de bun e acest efort de a oferi asemenea carti la asemenea preturi, pe atat de rau poate fi pentru unii, care mai au si drept de vot.

 2. liviu April 14, 2009 / 9:23 am

  Nu prea înţeleg ce te nemulţumeşte. Cărţile de la Cotidianul sunt aiurea sau cele din categoria teoriei conspiraţiei de la Săptămâna financiară? Mai e şi o colecţie cu “marii clasici”, dar recunoaşte că nu e o idee aşa de rea, în condiţiile în care preţurile la cărţi sunt mari, prin librării.
  E adevărat, cele mai multe cărţi de la Cotidianul – pe astea le cumpăr eu – sunt ale unor autori obscuri şi asta mi se pare excelent. Orice, numai colecţii de “mari clasici” nu mai vreau să văd nicăieri, ăia se prăfuiesc în bibliotecă.
  E ciudat textul tău. Cred că e primul pe care îl citesc de pe blogul tău. Mai bine te mai gândeai înainte să-l postezi. Ce e cu glumiţele cu “blonde” (ieftine, nu-i aşa?), eşti cumva un student misogin cu probleme de relaţionare cu “blondele”?
  Şi care e faza cu “cititorii de mâna a doua”? Eşti cumva un cititor de mâna întâi şi suferi că lumea nu e alcătuită doar din cititori de categoria întâi? Aut Caesar, aut nihil?

 3. Simon April 13, 2009 / 10:30 pm

  E mai bine cu două mâini decât doar cu una 🙂

 4. dragos c April 11, 2009 / 11:03 am

  un amendament..
  de dimineata, vad ca pensionari care se plang ca n-au bani, isi rup de la gura sa-si ia click, libertatea etc…
  poate tinerii care habar n-au ce carti sa-si ia, sau n-au bani sa-si ia altele, vor si citi cartile de la cotidianul, adevarul, jurnalul. sau ppoate, peste ani, copiii lor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s