Carson McCullers – “Răsfrângeri într-un ochi de aur”

mccullersO carte care deşi contrastează încă de la prima privire prin rezonanţa dintre numele autorului şi numele cărţii este totuşi echilibrat scrisă şi chiar relaxantă.

Majoritatea prietenilor mi-au recomandat această carte, unii dintre ei afirmând chiar că e printre preferatele lor, dacă nu chiar cea mai bună carte.

În acest caz nu am mai rezistat şi am zis că cele 168 de pagini trebuie să aibă un motiv întemeiat pentru a mă reţine vreo câteva ceasuri în faţa lor.

Într-adevăr am constatat la final că e una din acele cărţi pe care nu le regreţi foarte mult, dar eşti mai mult decât mulţumit că le-ai citit. E bine construită, bine legată în cuvinte, deşi subiectul nu e unul extraordinar, sau ca să fim mai obiectivi, nu e un subiect complicat. Însă în toată simplitatea sa subiectul acestei nuvele ascunde poate cele mai bune ingrediente ale formelor necesare literaturii de bună calitate.

Ceea ce poate e sarea şi piperul actului artistic e contrastul dintre anumite personaje care sunt delăsătoare, nemotivate, lipsite de principii, etc. şi acele personaje care sunt necesare unei locaţii precum o garnizoană a armatei, adică obişnuite cu reguli stricte, care au tabieturile lor, care nu vorbesc mult şi care sunt foarte drastice chiar cu persoanele lor.

O altă idee atractivă a nuvelei este că majoritatea personajelor pacătuiesc între ei cu fapta şi nu cu gândul, dar în final doar un soldat care a păcătuit cu gândul şi nu cu fapta este ucis.

O carte care încă nu m-a făcut să înţeleg de ce unii au ales ca fiind preferata lor această nuvelă, iar pe de altă parte o carte care nu m-a făcut să fiu revoltat că am întâlnit în ea nişte cuvinte încrucişate(ca la completarea de rebusuri), ci am întâlnit o metodă fericită de a combina câteva cuvinte într-un mod chiar plăcut, de ce să nu recunosc.

3 thoughts on “Carson McCullers – “Răsfrângeri într-un ochi de aur”

 1. dragos c April 1, 2009 / 10:01 am

  cred c-a fost ecranizata cu elizabeth taylor si marlon brando – dar cam slabut…

 2. liviu April 14, 2009 / 9:26 am

  Comentariul tău e foarte slab. E ceva în genul “da, bine, e o carte aşa şi aşa. dacă aveţi chef puteţi s-o citiţi, dacă nu, tot aia”. Oare să mai intru pe blogul tău? E cam aşa şi aşa. E puţintel cam boring, deşi se putea şi mai rău.
  Cred că n-o să mai intru.

 3. alexciotir April 14, 2009 / 8:46 pm

  era doar o parere despre o carte pe care am citit-o. Nu ma adresam in mod special celor care asteptau o recomandare sau ceva de genul, mai ales ca e o carte despre care s-a scris mult in spatiul asta al blogosferei. Poate nu esti unul din acei oameni care citesc cu placere gandurile mele. Accept acest lucru cu multa simpatie si respect. chiar iti multumesc pentru opinia postata.
  In nici un caz nu sunt omul care sa accepte laude, doar ca a intrat omul pe blogul sau si se simte oarecum frustrat de faptul ca nu zice si el ceva de bine.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s