“Matematica sufletului”

Un film extraordinar care nu se impune prin forţa scenariului ci prin câteva idei strălucite care stau la baza acestuia.

Astfel am aflat şi de ce este bine să ai la tine un pachet de Lucky Strike, în momentele delicate ale vieţii.

Ceea ce e de remarcat însă e că întotdeauna filmele care au avut la bază povestea războiului, povestea evreului, au fost realizate cu mai multă seriozitate, cu mai multă responsabilitate, cu mai multă implicare faţă de “eveniment”. Unele dintre ele, poate că, pe bună dreptate au meritat Oscarul sau alt premiu important, dar frustrarea e aceeaşi chiar şi în aceste vremuri contemporane.

Cei care au supravieţuit în lagăre, care au supravieţuit torturilor, cei care au îndurat acea realitate îţi vor spune că au crezut şi cred în Dumnezeu. Întrebarea dificilă e, dacă Dumnezeu mai crede în ei.

Jurnalul unui astfel de om este fără îndoială cel mai autentic lucru lăsat posteriorităţii.

Dincolo de frontiera oricărui eveniment rămân suflete îngenunchiate, suflete sfâşiate, suflete moarte. Autenticitatea acelor oameni care au simţit moartea în fiecare por al corpului lor e aproape înfricoşătoare.

Şi astăzi observăm că dincolo de acele cifre, acele ecuaţii ale existenţei noastre avem sufletul gol, răvăşit, rătăcit, nesigur, fără orizont chiar.

Sufletul nu poate fi condus pe bază de axiome, teoreme, sau alte ecuaţii chiar şi de gradul întâi. Unii au lăsat să se înţeleagă faptul că sufletul, ca şi în matematică, oricât de mult l-am hrăni, va lăsa întotdeauna un rest. Alţii au crezut că sufletul are la bază forma unei matrice. Sufletul poate fi rezumat la o simplă fracţie care variază în funcţie de viaţa spirituală a fiecăruia. Cu ceva secole în urmă se credea că sufletul e o simplă ecuaţie care la unii vor avea întotdeauna un răspuns cu minus, iar la alţii care complică lucrurile rezultatul va fi cu plus.

“Sufletul, mai subtil decât ceea ce-i subtil şi mai mare decât ceea ce-i mare, e aşezat în cavitatea inimii fiecărei fiinţe”.

Într-adevăr sufletul fiinţei are o matematică a sa, prin care totul este exact, totul este asemeni unui algoritm, un loc în care fiecare ecuaţie se complică şi se combină în tot atâtea relaţii câte există în afara sa.

“Nu-i nimic mai iute ca sufletul, nu există iuţeală care să se poată lua la întrecere cu aceea a sufletului”.

Şi Descartes, Leibnitz, Spinoza sau Kant vorbeau de această matematică a sufletului, însă fără a mă complica o să comprim totul în câteva cuvinte din Upanişade:

“Află că sufletul este cel care stă pe car, corpul este carul, intelectul e vizitiul, mintea frâul.

Simţurile sunt caii, obiectul lor e drumul.Cel care se foloseşte este (sufletul), înzestrat cu corp, simţuri şi minte. Aşa spun înţelepţii.

Cine nu e înţelept şi-i cu mintea veşnic neconcentrată, aceluia simţurile nu-i sunt supuse, ca nişte cai răi ai unui vizitiu.

Cine însă e înţelept şi cu mintea totdeauna concentrată, aceluia simţurile îi sunt supuse, ca nişte cai buni ai unui vizitiu”.

5 thoughts on ““Matematica sufletului”

 1. doru March 3, 2009 / 9:48 pm

  de ce natura ar fi diferenta dintre sufletele bune si cele rele?

 2. alexciotir March 3, 2009 / 9:59 pm

  nu vad o diferenta bun-rau atunci cand e vorba de suflete. Doar ca unele sunt schingiuite prin redirectionarea simturilor iar altele sunt directionate pe un drum cu sens unic, adica devin din ce in ce mai greu alterabile.

 3. doru March 3, 2009 / 10:30 pm

  si care ar fi cauzele acestei redirectionari a simturilor?

 4. alexciotir March 3, 2009 / 11:03 pm

  In a evita orice tip de intoxicare a ceea ce este bun in tine. Atunci cand lucrurile vin de la sine din launtrul fiecaruia atunci pasesti pe acel drum cu sens unic, de care spuneam mai sus. Apoi simturile sunt redirectionate catre acele forme care sunt din ce in ce mai subtile.

 5. Moonchild March 7, 2009 / 5:42 am

  Frumos,frumos post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s