Invadatorii

Întotdeauna am fost sceptic atunci când încă un provincial a călcat în capitală.

La începuturile invaziei lor în capitala noastră mult iubită erau vazuţi asemeni romilor în Italia (mai ales moldovenii).

Am fost mai reţinut în a crede în succesul oricărui moldovean în capitală tocmai pentru că aveam o vagă impresie că vor suferi de o “ejaculare precoce” în capitală. La unii chiar aşa a şi fost, dar marea majoritate au muncit din greu la a da o identitate bucureşteanului de zi cu zi care “rumega” informaţia fără a şti de ce, tocmai pentru că era prin însăşi definiţia sa o legumă.

Pe de altă parte ar fi fost un act sinucigaş din partea unora să se piardă în”noroiul” unor comune sau chiar orăşele din provincie. Nu pot să conturez un spaţiu al deschiderii existenţiale pentru unii cum ar fi un Adi în Moineşti, un Costel în Cavadineşti, etc.

Dar sunt şi reacţii adverse în momentul în care priveşti acest lucru ca şi cum ţi-ai lua medicamentul de dimineaţă: cum ar fi un Marian din Galaţi pe care sincer îl vedeam având o viaţă asemeni celei din serialul “Californication”, iar el mă dezamăgeşte optând pentru o zi normală la redacţie. Ce-i drept că şi personajul din “Californication” era scriitor, dar parcă unii doresc să se expună unui mediu infect tocmai pentru a se defini pe ei înşişi.

Oricât de plictisitoare ar fi viaţa în capitală, oricum te scoate din anonimatul impus de statutul pe care ţi-l oferă provincia. Unii zâmbesc deja spunând că nu faci altceva decât să te complaci într-un alt anonimat impus de capitală. Aşa e ! dar totuşi e un progres faţă de anonimul proviciei pe care îl recunoaştem atât de uşor.

E ca şi cum îţi trimiţi odrasla la facultate(chiar într-un oraş mai mic precum Iaşi sau Cluj). Se schimbă ceva din start. Dar fiecare are opţiunea de a alege. Unii nu se obişnuiesc atât de repede cu acest statut nou de student(urmând exemplul) şi devin nişte “curve” ale acelui timp, sau mai grav nişte rebuturi ce rumegă în linişte. Alţii se schimbă în bine şi îşi urmează cursul evoluând în fiecare zi. Cam aşa e şi cu asaltul provinciei.

Văd că unii abia recunosc acest asalt la fotbal, că au venit “ciumeţii” de la Vaslui şi au bătut pe Steaua, sau că Iaşi-ul a mai încurcat pe Dinamo, sau mai nou că avem o campioană din provincie (CFR Cluj).

Pe plan cultural sunt recunoscuţi din plin (dar post-mortem), iar imaginea provinciei e ţinută pe culmi înalte de tot ce avem mai bun ca şi sex slab, sau partea feminină (Sexy Brăileanca, Nikita, eventual şi nişte transsexuali).

Poate îmi fac şi eu o rezervare că e prea frumos ?!!!  ::)))

dali_inaugural_goose_flesh1

                  CĂTRE CAPITALĂ !!!!!!!!

P.S: doar dacă îl am ca model pe Salvador Dali înseamnă că sunt pregătit pentru un oraş ca Bucureşti. :::)))))

2 thoughts on “Invadatorii

  1. alexciotir May 17, 2009 / 8:26 am

    asta e dezavantajul provincialului: fie iese in evidenta si atnci tre’ să plece că se uită aştia prea urât la el, fie se amestecă printre ceilalţi şi urmează “ideologia” satului, a comunei, a oraşului, etc.

  2. Bogdan S. May 15, 2009 / 6:30 pm

    “un spaţiu al deschiderii existenţiale”

    La fix! Exact asta este Bucurestiul. Nu e un spatiu foarte bun, dar e un spatiu al deschiderii. In provincie, insa, am de multe ori impresia ca vorbesc cu acelasi om, desi sunt poate la o masa cu 10 persoane.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s