Post vacant

Indiferent de substratul unei posibile crize, fie ea economică, fie ea culturală, întotdeauna va fi un post vacant pentru creatorul de idei.

Orice s-ar spune acest post este accesibil oricui doreşte să fie întotdeauna activ cu sine însuşi. Doar cei care se lasă pradă cotidianului, manipulării în masă, comercialului, vor putea afirma că e un post şi ăsta ca oricare altul care se oferă în funcţie de orientarea individului în spaţiu. Ce-i drept că se face o selecţie a ideilor, dar nu mulţi înţeleg că e o selecţie naturală.

Întotdeauna se merge pe “ideea” că dacă oferi ceva şi celorlalţi atunci şansele tale de a ocupa acel post scad considerabil. Aproape că ne dorim să fim recompensaţi instantaneu pentru orice idee a noastră.

Ca în orice competiţie mulţi concurează însă puţini sunt cei care au într-adevăr şanse. De obicei numărul participanţilor justifică importanţa postului vacant. Majoritatea cred că dacă au o concurenţă mare atunci cu atât mai mult va fi apreciată munca lor în această competiţie. Însă nu mulţi sunt cei care conştientizează că nu ei câştigă, ci ideea lor poate fi una desăvârşită.

Mulţi vor dori să se impună mai mult la impresia artististică, alţii se vor impune accidental, dar nu toţi vor reuşi să înţeleagă regulile atât de necesare jocului.

Ideea care participă va trebui să fie supusă unei testări psihologice(necenzurarea sau cenzurarea ei), unor testări fizice(impactul informaţiei şi încadrarea ei într-un registru), unor testări supuse normelor gramaticale şi literare.

Ideea care nu are un substrat contextual, care nu este supusă unor statistici, care deşi se impune prin mobilitatea ei are un caracter de sine stătător, acea idee se va impune din start în faţa altor idei care justifică regulile jocului şi atât, fără a avea vreo independenţă.

Doar cei care nu se implică şi nu văd problema ca pe ceva personal vor putea să se impună din exterior ca şi cum ar oferi un spaţiu de joc ideii din interior.

Doar acei concurenţi vor justifica astfel experienţa şi profesionalismul cu care ideea a fost aruncată în joc.

2 thoughts on “Post vacant

  1. doru February 4, 2009 / 10:12 pm

    am obiceiul sa “circul”pe bloguri,am obiceiul sa fiu banat sau dat afara de pe bloguri,insa ce vreau sa spun este ca foarte rar am gasit idei care asa cum spui “se impun desi nu justifica regulile jocului”.Am ramas uimit de banalitatea afisata pe blogurile “exclusiviste”ai caror proprietari au intrat intr-un fel de fosgaiala blogosferica,neavind alt scop decit sa justifice contexte si reguli.Iti vine sa crezi:reguli in blogosfera,norme blogosferice,obligativitatea slujului in fata blogerilor consacrati,ierarhizarea blogurilor,orinduirizarea sociala a blogurilor,statutul de breasla,mesteri si calfe,incoronari,premii,condamnari…anacronismul si derizoriul unei intregi societati actuale este transpus din ce in ce mai fidel intr-un spatiu care ar fi trebuit sa fie populat doar de idei si nu de umori,idiosincrazii si prejudecati.

  2. alexciotir February 4, 2009 / 11:34 pm

    ai dreptate. Important e sa stii care sunt regulile pentru a stii ce inseamna fair-play, pentru a intra intr-o concurenta loiala. Asta nu inseamna ca o idee sau o persoana nu pot fi independente de acele reguli. Cand incepi sa te impui cu anumite reguli atunci totul e cam haotic.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s