“Cimitirul de idei”

Moartea unei idei ! întotdeauna la noi va fi pusă sub semnul unui tradiţionalism cultural. Simţim nevoia să ne re-întoarcem la acea idee care ne-a marcat şi care a însemnat atât de mult pentru noi cândva. Spaţiul francofon va acepta mai greu această despărţire, spre deosebire de spaţiul americam unde se merge pe o incinerare a ideii.

Supraetajarea ideilor care nu până de mult ne garanta autenticitatea a început să devină un fel de obstacol în acceptarea unor noi direcţii, a unui nou orizont în spaţiul nostru cultural.

Şi în alte spaţii culturale anumite idei sunt păstrate, dar într-un alt sens. Anumite idei sunt re-aduse în prim plan, asemeni unor legi nescrise, din care umanitatea mai apoi va face o selecţie.

Cei din vest au cam acceptat acest fapt şi încearcă să se adapteze la etapele acestui proces de re-condiţionare a ideilor care se vor a fi valide în viitor.

În est însă vorbim din ce în ce mai des de o asasinare a ideii, care ar putea avea vreo legătură cu trecutul nostru zbuciumat. Doar Ruşii au găsit metoda de conservare a ideii, iar în rest fie clonăm anumite idei pentru a infecta şi pe alţii, fie avem parte de atrocităţi în faţa celor mai pure idei. De aceea, uneori suntem acuzaţi de cei din vest că răspândim idei resuscitate.

Îngropăm ideea, după care purtăm doliu poate prea mult în aşteptarea unei noi idei care să ne redea forţa spiritului nostru.

Ideile estului sunt uneori de o autenticitate debordantă, uimitoare chiar şi pentru cei din vest, dar noi le schimbăm ambalajul, le siliconăm, le facem să fie cât mai comerciale pentru cei din vest şi nu numai, iar asta distruge tot ce ar putea avea valoare în viitor.

Pe de altă parte în est putem găsi şi  “cimitirul vesel al ideii”, iar în vest re-cunoaştem apariţia multor idei de origine necunoscută.

Aşadar pe undeva suntem acuzaţi pe bună dreptate, dar şi cei din vest nu recunosc că mai şi greşesc în acceptarea universalităţii ideilor noi.

Să greşim atât de mult atunci când ducem o floare la mormântul unei idei strălucite ??????????

12 thoughts on ““Cimitirul de idei”

 1. doru February 2, 2009 / 10:22 pm

  ce faci,iti spui ultima dorinta?cei mai multi vor o tigara,tie ce-ti veni cu florile?

 2. alexciotir February 2, 2009 / 10:54 pm

  ::)))
  probabil si pentru ca vreau sa ma las de fumat.
  tot o idee va fi si ultima dorinta oricum.

 3. doru February 2, 2009 / 11:07 pm

  pina la urma ai dreptate..orice poate fi o idee.Dar de ce doar unele sunt salvatoare…si ce inseamna “salvatoare”?

 4. doru February 2, 2009 / 11:09 pm

  si de ce o ultima tigara pare o idee mai salvatoare decit toate ideile de pina atunci?

 5. alexciotir February 2, 2009 / 11:16 pm

  o idee poate fi “salvatoare, daca o putem numni asa, atunci cand e atat de autentica incat cu greu poate fi alterata.
  o ultima tigara???? probabil pentru ca e cea mai plauzibila scuza, universal acceptata, de a fi doar tu cu gandurile tale.O tigara intotdeauna ne demonstreaza cat suntem de viciosi.

 6. doru February 3, 2009 / 12:11 am

  dar sinceritatea recunoasterii ultimului viciu depaseste si anuleaza viciul in sine…e un fel de pocainta pur si simplu autentica si prin aceasta cu atit mai mult nereligioasa.

 7. alexciotir February 3, 2009 / 8:38 am

  corect,ai dreptate asa e. Aceasta confesiune te pregateste pentru ceea ce urmeaza.Spiritual, parca esti schimbat cu hainele de sarbatoare.

 8. doru February 3, 2009 / 6:19 pm

  Vlad Stroescu spune pe blogul sau ca nu ideea in sine conteaza,cit povestea pe care o implica..”umanul”nu sta in idee ci in broderia nascuta in jurul ei.

 9. alexciotir February 3, 2009 / 8:03 pm

  parerea mea e ca daca nu avem o idee care să aibe o notă de originalitate, atunci acea “broderie nascută în jurul ei” nu va putea justifica inteligenta umana.

 10. doru February 4, 2009 / 6:13 am

  sincer sa fiu,si eu cred in ideea insasi,dar la unii pe blog nu conteaza sinceritatea ci obedienta sincera

 11. alexciotir February 4, 2009 / 8:50 am

  pai e greu sa cauti o idee buna chiar daca apartine altuia si tu sa-i lucrezi o noua broderie. Altii vor sa fie atat de egoisti incat ei isi fac o idee, ei isi lucreaza acea broderie, fara a intreba macar daca e buna sau nu ideea macar.

 12. doru February 4, 2009 / 9:51 pm

  si dupa ce fac toate astea mai cistiga si premii!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s