Figuranţi Globali

Filmul documentar “Battles of Troy” al regizorului bulgar Kazimir Terţiev descrie realizarea blockbuster-ului “Troia” al lui Wolfgang Petersen, care a costat 185 milioane dolari – totul din perspectiva figuranţilor.

Ideea ar fi următoarea: din cauza războiului din Iraq nu au putut filma în Turcia(unde se presupune ar fi fost teatrul de război descris în Iliada), dar au găsit o locaţie bună în Mexic, la Cabo san Lucas(s-a mai filmat de asemenea în U.K., dar şi în Malta).

După ce au analizat şi re-analizat au căzut de acord că bulgarii seamănă cel mai bine la chip cu grecii antici.

Astfel avem o primă scenă globală: bulgari în Mexic pentru a-i reprezenta pe greci într-o producţie hollywoodiană, cu un “staff” din U.K, care au încheiat filmările undeva prin Malta.

Ce se întâmplă?  300 de figuranţi bulgari(cică recrutaţi de la Academia de Sport din Sofia,care erau de fapt nişte simple gărzi de corp ale unor oameni precum este Gigi Becali la noi) au mers tocmai în Mexic pentru a fi plătiţi cu doar 12 dolari pe zi(cei drept că filmările au durat 3 luni).

Statistica arăta că erau de 4 ori mai ieftini decât figuranţii mexicani, de zece ori mai ieftini decât figuranţii oficiali(cei care din asta îşi câştigă existenţa), de cinci ori mai ieftini decât caii care sunt folosiţi în film, iar toţi la un loc erau mai ieftini decât hainele pe care le purtau.

Concluzia: figurantul participă la actul de globalizare şi este cuprins de mişcarea sa. “Chiar şi cea mai absurdă întâmplare este mai bună decât nimic”.

După ce şi-au terminat treaba pe platoul de filmare, ei au fost supuşi la nişte interviuri. Ce a reieşit din acele interviuri a fost faptul că, pentru ei, era o reală aventură faptul de a fi duşi de colo până colo. Ar fi fost chiar ruşinos să spună că au venit pentru bani, deoarece în Mexic s-a filmat la 40 de grade, iar un suc (nici nu ghiciţi cât costa) avea ca echivalent o oră de muncă.

Migrantul global este un figurant atras de imagini cu palmieri californieni şi piscine. Pentru cei 300 de figuranţi fericirea pare să fie un joc la loterie: se va produce de la sine dacă i se dă ocazia.

Nu vi se pare cunoscut scenariul? Nu? Eu cred că da. Cam la fel suntem şi noi (e o caracteristică a celor din EST).

Scena globală a visurilor noastre(ca şi în cazul celor 300) nu este altceva decât reprezentarea spaţială a jocului de noroc.

Nu trebuie să fii un figurant specializat(teoretic nu există o asemenea meserie, practic…….) ca să ai parte de visuri, ci doar trebuie să te afli în spaţiul X pentru a trage lozul câştigător, iar cine se nimereşte în spaţiul Y e obligat să facă trei paşi înapoi.

Figuranţii nu au parte de nici o trăire. Cei 300 s-au întors la serviciile lor în Bulgaria, rămânând cu imaginea unor fete drăguţe şi jucăuşe care locuiau în apropierea platourilor de filmare.

Dintre cei 300, doar doi(care au avut centimetri în plus) s-au căsătorit cu acele fete jucăuşe şi astfel au rămas pe platourile de filmare.

Rămânând pe platourile de filmare li s-a schimbat şi optica: nu mai văd în Brad Pitt un lider care să-i ducă la îndeplinirea unui vis, acum se concentrează pe un al treilea gardian care apare în colţul stâng al ecranului. Parcă nu mai are nici un farmec, nici globalizarea, nici visurile fiecăruia. E cam cenuşiu peisajul, cam ca la noi.

P.S.:   –    doar noi(balcanicii) vedem partea goală a paharului, americanii au văzut partea plină a acestuia, rămânând uimiţi de motivaţia celor 300 care au îndurat 3 luni de antrenamente, 3 luni de disciplină, 3 luni care le-au schimbat viaţa: “Ce dorinţe, ce vise au avut aceşti oameni înainte de filmări, frustrările şi aventura din timpul filmărilor, şi dezamăgirea lor după finalul filmărilor”. Bla, Bla, Bla(acelaşi “speach” al americanilor).

“Îmi dau lacrimile” şi “mă înclin”(încă lucrez la înclinare) în faţa acelor oameni care au asemenea vise. Punct!

One thought on “Figuranţi Globali

  1. Tony January 12, 2009 / 3:40 pm

    just cool . 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s