My friend, Nietzsche

La Nietzsche totul pare surprinzător: poate a fost prea sincer, poate a fost prea ironic, poate a fost prea ”jucăuş”, poate a fost prea curios.

Criticul neavizat e şi normal să rămână dezamăgit în faţa textului nietzscheean pentru că însuşi Nietzsche nu şi-a citit pagina până când nu a considerat că e destul de ”sănătos”.

Nietzsche devine ”bolnav” de câte ori se micşorează acea diferenţă a sa prin care a desluşit atâtea diferenţe de diferenţe. Teoria sa nu este un paralogism în care ficţiunea dublează, ci dedublează.  Forţa fiind falsificată se reântoarce contra sa.

Dar totul se rezumă la cât mai puţine fapte şi cât mai multe interpretări.

Advertisements

About alexciotir

Nascut la Botosani la data de 19.06.1981 . Scoala cu clasele I-VIII o face la Botosani la Scoala nr.11 . In 1995 intra la Liceul "Nicolae Iorga" Botosani . Studiile superioare le face la Iasi la Univ. "Al.I.Cuza" .
This entry was posted in Nietzsche. Bookmark the permalink.

2 Responses to My friend, Nietzsche

  1. Bogdan says:

    E f. interesant felul in care cititorul absoarbe (sau nu) o idee de-a lui FN, dupa ce a incercat sa o interpreteze. Eu am ajuns la concluzia ca inteligenta si cultura nu au aproape nici o influenta in acest proces. Este vorba de altceva 🙂

  2. alexciotir says:

    stii cum e ……chiar daca ceva sau cineva nu participa la un anumit proces sau nu are o influenta in mod direct, tot trebuie sa stii de ce nu are un rol bine definit, deci trebuie sa stii oricum de importanţa culturii cel putin chiar daca e vorba de altceva dupa cum spuneai.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s